Var rädd om ögonen

Gutenberg (åter)uppfann tryckpressen på 1400-talet vilket ledde till en revolution när det gällde kunskap. Nu behövde inte stackars munkar sitta i månader och kopiera en bok för hand för att de skulle spridas, utan det gick på några timmar eller dagar att få fram ett nytt exemplar. Den vetenskapliga utvecklingen som följde i Europa under de närmaste århundradena var enorm. Men det finns faktiskt de som hävdar att vad som ledde fram till vetenskapens utveckling under den här tiden inte var i huvudsak att det blev enklare att sprida kunskap, utan för att våra ögon blev sämre.

Hur då?
Hur hänger det ihop undrar ni kanske? Jo, det är nämligen så att det inte är helt bekvämt för ögonen att sitta och läsa för länge, och innan elljuset kom var det ännu värre. Stearinljus ger ett klart fint ljust – förutom att det är väldigt svagt och fladdrande. Att sitta och läsa i sådant ljus ledde för eller senare till att synen försämrades och man behövde glasögon. Men glasögon fanns knappt utan var mycket primitiva på den tiden. Då de som kunde betala för böcker var rika så uppstod plötsligt en marknad för bra glasögon, vilket ledde till utveckling vad gäller optik och liknande. Det är det som en del hävdar verkligen ledde till den vetenskapliga revolutionen, även om de flesta tycker det är lite överdrivet.

Skona dina ögon
Men sant är att det tar på ögonen att läsa i dåligt ljus – vilket många gör ändå. Ohälsosamt så det förslår och någonting som vi vill varna för. Sitter du och läser mycket så behöver du en BRA lampa, exempelvis en golvlampa, som ger fullgott ljus. Det är en investering som alla läsare borde göra. Om du är en läsare, så ta en funderare. Är din läslampa speciellt bra, eller ger den helt enkelt inte fullgott ljus? Risken är överhängande att den inte duger och du behöver köpa en ny (där kan vi rekommendera chilli.se, och deras stora sortiment av bra lampor). Visst är det roligt, spännande och intressant att läsa. Men det ska ju helst inte ske på bekostnad av dina ögon. Eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *