Blir man förkyld av kyla?

Vinter och förkylning hör ihop. I alla fall är det vad många av oss tror. Kyla orsakar förkylningar helt enkelt. Men är det verkligen så enkelt? Svaret på den frågan är att det givetvis är mycket mer komplicerat än så. Faktum är att kyla inte orsakar förkylning, i alla fall inte direkt. Men vintern och kylan hjälper ändå till att göra det indirekt mer troligt att vi blir förkylda. Vi ska nu försöka förklara hur det ligger till.

Till att börja med är vi inomhus betydligt mer under vintern, och då ofta tillsammans med andra. Det gör att det virus som orsakar förkylningar lättare sprider sig. På sommaren är vi utomhus betydligt mer vilket gör att virussjukdomar som virus får svårare att sprida sig.

Sedan är det så att viruspartiklar får lättare att överleva under vintern på grund av att vi får betydligt mindre solljus. Solen hjälper nämligen till att döda viruset som orsakar förkylning med hjälp av sina UV-strålar.

Slutligen så är det också så att vårt immunförsvar av olika anledningar kan försvagas under vintern. Eftersom det är vårt immunförsvar som håller det virus som orsakar förkylning i schack i normala fall så innebär en försvagning av detta att risken för att vi ska bli förkylda ökar markant.

Det är alltså så det ligger till. Vinter och kyla skapar inte förkylning, men ett antal olika faktorer gör att risken för att vi ska smittas och bli förkylda ökar. Det är också värt att nämna att förkylningsviruset är som mest smittsamt i början, så det är en bra idé att sjukskriva sig så fort som man upptäcker att en förkylning är på gång, för att undvika att smitta andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *